Een nieuw Sinterklaas baardstel

Sinterklaas onduleren workshop
Er is een behoorlijke keuze als je op zoek gaat naar een nieuw Sinterklaas baardstel. Als je op google zoekt springen er allerlei soorten baarden omhoog. Mooie foto’s met teksten als; professioneel, 5-delig, yak, deluxe en tv baardstel. Weet je niet precies waar je op moet letten? In deze blog wil ik wat meer uitleggen over de juiste keuze voor een nieuw baardstel.

Kunsthaar of Yakhaar in je Sinterklaas baardstel?

Een Sinterklaas baardstel wordt doorgaans gemaakt van kunst of yakhaar. Kunsthaar(synthetisch) zou ik nooit willen adviseren. Na een jaartje een aantal keren gebruikt te hebben worden de slagen rommelig. Kunsthaar heeft geen schubben en kan daardoor simpelweg de zigzagslag met moeite vasthouden. En kunsthaar kan niet meer in model gebracht worden met hete onduleertangen. Daarentegen is Yakhaar een dierlijke haar van een Yak. Dit type echt haar is behandeld om wit te worden waarbij zoveel mogelijk geprobeerd wordt om de schubben te behouden. Wat enorm belangrijk is dat het haar in de juiste groeirichting gebruikt wordt in een baard of pruik. Als het haar door elkaar in een pruik of baard zit gaan de schubben in elkaar wrijven waardoor het haar in elkaar grijpt.

Het verschil in prijs/kwaliteit

De prijsverschillen zijn enorm. De ene baard nog witter dan de ander. Maar een foto verteld niet hoe de haarkwaliteit is. Hoe mooi de foto’s er ook uitzien, schijn bedriegt zegt men weleens. In een gemiddelde feestwinkel kunt u verschillende baarden bekijken en of aanschaffen. Ook hier zijn verschillende kwaliteiten te verkrijgen. U kunt er niet vanuit gaan dat er zoveel kennis aanwezig is om u te vertellen of het een goede haarkwaliteit is, de juiste pasvorm heeft en waar u de baard kan laten onderhouden. Veel sinterklaasbaardstellen worden in China vervaardigd. Er zijn zelfs aanbieders die rechtstreeks uit China reclame maken voor hun producten. Of het haar of de pasvorm van een goede kwaliteit is altijd maar de vraag. Snorren en wenkbrauwen worden te groot gemaakt, en dat zijn nou net de dingen die de Sint zijn karakter geven.
Sinterklaas in spiegel onduleren Sinterklaaskrullen

Filmtule of toch iets anders

Er worden ook diverse modellen aangeboden op ‘filmtule’. Een bekende term die je vaak ziet voorbij komen als het gaat over Sinterklaas baardstellen. Filmtule lijkt wel een verzamelnaam geworden voor allerlei soorten gaas. Ik noem het gaas want het blijft bij plakken enorm zichtbaar, het wordt steeds stugger, lijmresten gaan er moeilijk uit en kan op den duur makkelijk inscheuren. Echte filmtule is een heel fijne tule die al bijna onzichtbaar is als je het op de huid legt. Er zit een heel dun laagje coating overheen en is heel soepel. Speciaal ontwikkeld voor inderdaad film en theater. Filmtule is een wat duurder materiaal wat niet zo gauw gebruikt zal worden voor baardstellen dat in de meeste feestwinkels verkocht wordt.

Sinterklaas baardstel van Sinterklaaskrullen

Sinterklaasbaardstellen is mijn passie. Vanaf 2006 zie ik jaarlijks honderden baardstellen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat mijn onduleerwerk toonaangevend is. Ik heb altijd gezocht naar het mooiste yakhaar en de mooiste filmtule. Als je van plan bent om een nieuw baardstel aan te schaffen dan laat ik je diverse modellen zien en passen. Een goede pasvorm draagt bij aan het plezier en plakt ook vele malen makkelijker. Al het yakhaar is van een 1 ste klas kwaliteit, d.w.z. dat het haar in de natuurlijke groei richting gebruikt is en niet beschadigd is door chemische processen. 

Mijn filmtule is de echte filmtule. We kijken niet alleen naar de pasvorm, de snor en wenkbrauwen maak ik op uw maat en naar uw wensen. Zelfs in het elastiek van de baard is keuze. Ik heb modellen gemaakt op een katoenen montuur die zelfs later nog heel mooi om te bouwen zijn met aangezette randen op filmtule. Mijn mooiste model is geheel met de hand gemaakt en op uw maat. Dit is een prachtige volle baard en de pruik mooi dun bovenop en breed uitlopend naar onderen. Ik adviseer niet alleen over de mooiste baard, ook de grime en lijmproducten zijn in voorraad. Het is echter niet zo dat het klaar is terwijl u wacht. Mijn baardstellen maak ik met passie, over ieder onderdeel wordt nagedacht.  Het maken van deze Sinterklaas baardstellen is handwerk wat nou eenmaal wat meer tijd kost. Je hebt dan wel een baardstel met alles wat ik hierboven beschreven heb en waar je echt voor jaren plezier aan heeft. Natuurlijk kun je altijd bij mij weer terecht voor het onderhoud.

Welk Sinterklaas baardstel past bij jou?

Meer weten?

We beantwoorden natuurlijk graag al je vragen. Ook geven we workshops waarin we dieper in gaan op alle tips en tricks. Wil jij de uitstraling van de echte Sint krijgen? Dan ben je hier goed. We helpen je graag de juiste producten vinden om een geloofwaardige versie van Sinterklaas neer te zetten.

Altijd op de hoogte !

Het laatste nieuws omtrent producten, workshops of onderhoud van je baardstel direct op je mail. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsberichten.